Studiereis Brazilie 2015-16


Komend studiejaar zou ik best graag met een studiereis naar Brazilie willen, Ik heb hier als procestechnoloog gewerkt, (nooit gewoond) en dit is een super interessant land.

Idee is dat we een reis maken met 12 studenten die per duo een onderzoek voorbereiden op procestechnologisch vlak. Dat mag ook groene chemie, biotechnologie of biopolymeren zijn. Producten uit de natuur maken lijkt een doel, en dan wel zo dat dit een duurzaam proces is. Processen verbeteren en duurzamer maken mag ook.

Er is in elk geval tijd nodig om voor te bereiden. Dat betekent dat studenten een jaar voorbereidingstijd nodig hebben voor het recruteren van de studenten en 4 docentbegeleiders (totaal 16 = max) en opzoeken van 6 bedrijven die interesse hebben in het onderzoek van de studenten voor deze missie. Je wil ook bedenken hoeveel geld er nodig is voor de reis in totaal. Een eigen bijdrage van 1000 euro is redelijk. Ik schat dat we 4000 euro per persoon nodig hebben voor de reis, met een verblijf van 2,5 weken, wil je 3000 euro aan fondsen werven bij bedrijven, instellingen, Nuffic, Kivi Niria, Avans, het CoE, de BOM en de gemeente Breda. We willen reizen in Brazilië, en we willen de cultuur helemaal begrijpen en zien, voelen en ervaren. Let op; alleen de kustlijn van Brazilie is al 10000 km!!

Dus je krijgt alle ruimte om zelf de interessante onderwerpen te vinden waar je zelf energie van krijgt en waar je interesse ligt. Alleen als je de inspiratie opzoekt en de hippe leuke onderwerpen vindt, zal je er helemaal voor gaan en dat is nodig om succes te hebben met de hele groep. Je kunt kiezen voor een team van 4 docenten die als expertpanel optreedt. Zij adviseren in de projecten als jury (of expert-team), en daar blijft het bij. De keuze en beslissingen over de reis, het programma en de hele voorbereiding is in handen van de 12 studenten. Je kiest zelf een organisatie-team van zeg 4 studenten. Je kiest ook de deelnemende docenten, die ook een eigen bijdrage willen betalen. (Dat mogen ze zelf betalen uit subsidie, wel zelf aanvragen)

Wat willen we dan nog wel regelen; de studiepunten en een eventueel tegenbezoek van de Brazilianen in Nederland. Dit is onderdeel van het feest. Die kosten zijn voor de gasten zelf en het spreekt voor zich dat wij onze CT-TOP wel goed voorbereiden met leuke events en een internationaal diner en CT-internationaal-Feest.

Een idee is om de reis en het onderzoek onderdeel te maken van de minor Duurzame technologie in jaar 3. Alternatief is de minor Biopolymeren in jaar 4. Het spreekt voor zich dat er een serieuze inspanning nodig is dit tot een geslaagd einde te brengen. Een ervaring om nooit te vergeten, sterker nog. Ga lekker een jaar in Brazilie werken, leer de taal en kom terug om jouw film te laten zien. Ik organiseer de reünie in 2017! Want hoe blijven anders de sterke verhalen en unieke ervaringen behouden.  Bovendien kunnen jullie adviseren hoe we de volgende reis naar India gaan doen en we willen wellicht ook naar Canada en Indonesië… lastig kiezen hoor.

Mijn inschatting is dat je per duo / project 100 uur voorbereidingstijd nodig hebt en voor het organiserend team 300 uur pp. Per docent is ongeveer 60 uur nodig om jullie vragen te helpen beantwoorden. Elke docent is medeverantwoordelijk voor de inhoudelijke kwaliteit van 1 of 2 projecten.   We hebben ruim een half jaar tijd nodig in de voorbereiding, ook omdat alles goed geroosterd wil worden. Ik hoor graag jullie voorstel.

Een interessante documentaire over nieuw leiderschap in Brazilie vind je hier…..

3 thoughts on “Studiereis Brazilie 2015-16”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Kernactiviteiten, feest en inspiratie > Pluk de dag (^_^)

%d bloggers like this: