CAA relatie voeding en kanker


Dit is een wat agressieve titel en er is steeds meer bewijs en goede informatie over deze relatie die voortkomt uit onze levensstijl en de manier waarop wij omgaan met voeding. Dit onderwerp is een hoofdthema voor ATGM, immers de G staat voor Gezondheid… en wat doen wij daar dan aan in ons onderwijs.

Een uitstekend kookboek hierover is “Eten tegen Kanker“, wat de theorie heel goed en duidelijk uitlegt. Ook wordt de omvang van de risico’s en het probleem duidelijker.  De 2e helft van het boek bestaat uit recepten die origineel en lekker zijn.

etentegenkanker

Kennis hierover verzamelen en dit boek lezen kan uitstekend voor CAA. Je kunt het bij me lenen. Een inspirerend voorbeeld over zeewier (klik erop) vond ik hip. Hoe flitsend gezond zeewier is? klik verder.

Net zo’n fascinerend boek is het boek van Dr David Servan-Schreiber. Dit gaat naast voeding ook meer over levensstijl, en die kan je helemaal zelf kiezen. Hoe leef je beter en welke slimme keuzen kun je daarin maken. Ook te leen bij mij….

 antikanker

En als je gewoon meer wil weten van voeding en de actieve stoffen die er in zitten. Dan kijk je toch gewoon hier!!

Stel je bent snipverkouden dan leer je hier hoe je met gember je voordeel kan doen, en dat is nog maar een eerste voorbeeld. Een potje gemberbollen kost slechts 1€ 60….en de verse wortels kan je overal verkrijgen.

Citroengras gebruik ik wel eens in de keuken, Sereh, bij Indisch koken. Nu gebruik je dat vaak als poeder of soms stukjes van de stengel en die haal je voor het eten er weer uit. Gelukkig is er ook “gekookt” citroengras als een soort curry in bijvoorbeeld de Thaise keuken. Wat een magic spul is dat:Citroengras en eigenschappen

2 thoughts on “CAA relatie voeding en kanker”

  1. Dit is een leuke CAA opdracht, die ik heb uitgewerkt over de rol van voedsel bij het weren van kanker.

    De invloed van voedsel op kanker

    Jip Teeuwen
    Avans Hogeschool

    Inleiding

    In dit verslag het wordt het boek “Eten tegen kanker” als leidraad gebruikt.

    Kanker, de sluipmoordenaar

    Kanker, het is een hele venijnige ziekte. Vrijwel iedereen kent iemand die overleden is aan de gevolgen van kanker of op dit moment probeert te overleven. Het is een ziekte waarover de mens nog niet veel weet en daarom in de meeste gevallen niet goed te behandelen is. Het is ook een onderschatte ziekte, mensen staan niet stil bij het idee, dat 1 op de 3 mensen ontwikkelde kanker zal krijgen, en dat je gemiddeld genomen 7 keer in je leven foute celdeling hebt welke zich niet ontwikkelt tot kanker.
    De meeste mensen weten ook niet goed waardoor kanker nou eigenlijk wordt veroorzaakt, de wel bekende factoren zijn roken, erfelijke factoren, milieu vervuiling en bijzondere gevallen zoals blootstelling aan asbest. Bij maar liefst 72% van alle gevallen van kanker, is de oorzaak gerelateerd aan de leefwijze van deze personen. Doordat de oorzaken niet goed bekend zijn bij een breed publiek, passen mensen hun leefwijze ook niet aan, om zo de kans op kanker te verkleinen. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet, dat 30% van alle gevallen van kanker, wordt veroorzaakt door verkeerde voeding. Dit verslag zal verder in gaan op het verkleinen van de kans om kanker te krijgen, door betere voeding. Ook wordt er uitgelegd wat kanker is.

    Wat is kanker?

    Kanker begint bij de celdeling. Eén cel, zal door celdeling twee cellen worden, uit deze 2 komen er 4 etc. De genetische informatie(het DNA) die zich in de celkernen bevindt regelt de celdeling, wanneer de cel moet delen en wanneer de deling moet stoppen. Een mensenlichaam bestaat uit miljarden cellen en op één dag vinden er miljoenen celdelingen plaats. Zo’n celdeling kan verkeerd gaan, door bijvoorbeeld te veel zonlicht, roken etc. Deze schade kan hersteld worden door reparatie genen. Soms kunnen deze reparatie genen niets doen. Wanneer dit het geval is, gaan de genen die de celdeling regelen nog meer fouten maken en op den duur zal er een ongecontroleerde celdeling plaatsvinden, waarbij de cel zichzelf blijft delen. Dit is kanker. Kanker kan zich op allerlei manieren ontwikkelen, het kan zich in een orgaan ontwikkelen (solide kanker), maar het kan zich ook in het lymfe stelsel, het bloed of in het beenmerg ontwikkelen, dit heet niet-solide kanker.

    De reguliere medische wetenschap

    Op het moment dat er kanker wordt geconstateerd beland je in de molens van de reguliere medische wetenschap. Voor verschillende soorten kanker zijn er ook verschillende soorten therapieën. Dat het aanpassen van je voedingspatroon ook (grote) effecten kan hebben is nog niet zo lang een geaccepteerde therapie in de reguliere geneeskunde. In de alternatieve geneeskunde heeft men al in een eerder stadium gekeken naar het aanpassen van je voedingspatroon en voedingsmiddelenmiddelen. In het boek Eten tegen kanker en het daarbij behorende Eten tegen kanker kookboek is een leefstijl beschreven hoe je ook preventief kunt Eten tegen Kanker.
    Wanneer we van deze andere invalshoek kijken, zien we dat er i.p.v. synthetische medicijnen, heel veel zogenaamde “nutricijnen” zijn. Nutricijnen zijn stoffen die te vinden zijn in de natuur en dus ook in voedingsmiddelen, deze stoffen hebben veel kanker remmende eigenschappen en hebben als voordeel dat ze geen schadelijke bijwerkingen hebben zoals chemotherapie en bestralen wel hebben. Ook werken nutricijnen preventief voor alle soorten kanker, terwijl reguliere medicijnen meestal maar op een bepaalde vorm van kanker effect hebben. Nutricijnen hebben een genezende werking welke in verschillende aspecten vergeleken kan worden met die van medicijnen, vandaar de naam “nutricijnen”.

    Eten tegen kanker

    Dit is niet meer of minder dan preventief je levensstijl en voedingspatroon aanpassen. Inmiddels zijn er veel onderzoeken geweest die hebben uitgewezen dat blanke mensen in de meer welvarende landen, zoals Nederland , vaker kanker krijgen dan mensen uit bijvoorbeeld Japan maar ook vaker dan mensen uit het mediterrane gebied (bijvoorbeeld Italië en Spanje). Men heeft uitgezocht hoe dit kwam en het feit dat men daar meer vis eet dan in Nederland zou een mogelijke verklaring zijn. Vis bevat veel goede Omega vetzuren en ook het eten van en bereiden van voedsel in (olijf)olie is beter dan het in Nederland gebruikelijke harde vet, zoals boter. Daarnaast bevat het geraffineerde eten, wat in Nederland veel wordt gebruikt, minder vezels, mineralen en dergelijke dan het rauwe en onbewerkte voedsel uit de Japanse en mediterraanse keuken.
    Ook het veelvuldig vlees eten wat in Nederland gebruikelijk is, is niet bevorderlijk voor een kankervrij leven.
    Hierna beschrijf ik, volgens beide boeken, de beschreven werking van het eten van gezonde producten op het voorkomen van kanker.

    Het verschil tussen Oost en West

    Zoals al eerder benoemd, eetpatronen van westerlingen verschillen met die van oosterlingen. Dit verschil ligt gedeeltelijk in de cultuur van deze verschillende groepen, dus hoe de cultuur tegen voeding aankijkt. In het boek Eten tegen kanker wordt het volgende over het Westen gezegd: “In het Westen wordt eten meestal beschouwd als een handeling die in de eerste plaats het organisme van de energie en de voedingstoffen voorziet die essentieel zijn om te overleven. Voeding wordt dan ook vooral beschreven in termen van calorieën en voedingstoffen”. Het volgende citaat gaat over hoe het Oosten met voeding omgaat: “Daartegenover staat dat in Azië voedsel altijd wordt verbonden met het op peil houden van de gezondheid, zodat voedingsmiddelen die van essentieel belang zijn voor de energiebehoefte nooit zullen worden genuttigd als het fysieke en mentale welbevinden daaronder zou lijden”. Dit betekent dat Westerlingen eten voor energie, dus, veel eiwitten en dierlijke vetten. Fruit en groenten bevatten minder calorieën waardoor deze minder gegeten worden. Door onder andere industrialisatie wordt bijvoorbeeld het meel waarvan ons brood gebakken wordt, gebleekt, geraffineerd en te fijn vermalen om er nog vezels uit te halen. Bij Oosterlingen is dit vrijwel omgekeerd, zij eten veel fruit en groeten en halen hun eiwitten uit vis en bijv. peulvruchten. Er komt bijna geen (rood)vlees aan te pas. En omdat er weinig voedingsmiddelen van de industrie komen, blijft veel natuurlijk en gezond(dus niet voor energie).
    Samengevat, betekent dit dat westerse landen voedsel produceren en dat de inwoners voedsel eten, wat alleen nog voedingsstoffen, dus energie bevat. Het voedsel wat in oosterse landen gegeten wordt, bevat nog alle natuurlijke vezels, mineralen etc. Ook is er een verschil tussen blanken en zwarten op verschillende, maar ook op dezelfde plekken, maar dit zal niet worden besproken.

    Fytochemische stoffen

    In het boek Eten tegen kanker, wordt veel gesproken over ‘fytochemische’ stoffen, dit zijn stoffen die kankerwerend werken. Natuurlijke voedingsmiddelen zoals groente en fruit, die buiten, zonder bescherming van de mens zijn gegroeid bevatten de meeste fytochemische stoffen. Fytochemische stoffen in een plant zorgen ervoor dat de vrucht/plant goed beschermd blijft tegen bijv. microbiële aanvallen. Door deze stoffen te eten, kan ons lichaam zichzelf ook beter verweren tegen kanker, wanneer het begin van een ongeremde celdeling plaatsvind. Voedingsmiddelen met fytochemische stoffen worden over het algemeen als ‘gezond’ verklaart.
    De chemische kenmerken en gezonde werking van:

    Groenten en fruit:
    Groenten en fruit bevatten veel fytochemische stoffen, vooral wanneer deze buiten gegroeid zijn. Groente en fruit is dus gezond.

    Vis :
    Vis bevat veel omegavetzuren en andere vetten/oliën, hoewel deze vetten en oliën natuurlijk zijn wordt niet alle vis als gezond gezien, het zal kanker niet bevorderen maar ook zeker niet weren.

    Vlees:
    Vlees wordt gezien als ongezond, het zal kanker bevorderen. Vooral roodvlees, gerookt vlees en vlees van de BBQ of ander open vuur wordt als ongezond gezien, omdat het vet in vlees verband en daardoor in kleine mate giftige koolwaterstof verbindingen vormt.

    Kruiden:
    Kruiden zoals zwarte peper en geelwortel worden als gezond gezien, omdat deze veel fytochemische stoffen bevatten.

    Combinaties:
    Er zijn veel combinaties op een bord of in een smoothie mogelijk, het is heel gezond om een smoothie van verse rode vruchten te maken, rood omdat deze vruchten meer fytochemische stoffen bevatten, en dit is natuurlijk ook met groenten op een bord voor te stellen.

    Advies dieet

    Dit is het advies voor een optimaal anti-kanker dieet, op basis van de bevindingen van Dr. Richard Béliveau en Dr. Denis Gingras, welke beschreven staat in het boek “Eten tegen kanker”. Dit dieet is per dagelijkse portie

    Spruitjes ½ kopje
    Broccoli, bloemkool, kool ½ kopje
    Knoflook 2 teentjes
    Ui ½ kopje
    Spinazie ½ kopje
    Soja ½ kopje
    Versgemalen lijnzaad 1 eetlepel
    Tomatenpuree 1 eetlepel
    Kurkuma(geelwortel) 1 theelepel
    Zwarte peper ½ theelepel
    Bessen, frambozen, bramen ½ kopje
    Gedroogde cranberry’s ½ kopje
    Druiven ½ kopje
    Pure chocolade (70% cocoa) 25 g
    Sap van citrusvruchten ½ kopje
    Groene thee 3 x 250 ml
    Rode wijn 1 glas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Kernactiviteiten, feest en inspiratie > Pluk de dag (^_^)

%d bloggers like this: