Zonnecel boom


Duurzame energie = HOT; Ontwerp een zonneboom en ga die echt op het schoolplein bouwen samen met Lector Karel Spee en docenten CT natuurlijk zoals Vincent de Jong en Benno de Vries en Nathalie Marquez Luzardo. Een voorbeeld van een klein boompje wat electriciteit levert vind je hier. Karel is een toptechnoloog met flitsende kennis,  visie en uitstekende ideeën die goed aansluiten bij onze opleiding. Hou hem in de gaten!

Wij gaan liever voor een boom van een meter of 3 hoog als experiment. Je mag vast berekenen hoeveel vermogen die kan leveren op een zonnige dag. Hier zie je een voorbeeld van de ontwikkeling van een totaal nieuwe boom is de volgende link;  solar cell leaves and tree K Spee ATGM

Hij heeft ook de volgende link gevonden als inspiratie… een leuk artikel op discovery met supertrees

Kijk op internet naar de laatste ontwikkelingen in superdunne laag zonnecellen gemaakt van Perovskiet met een dikte van ongeveer 5 micrometer… Die kun je heerlijk vouwen. Nu nog een boom met zonnecelblaadjes van maken en we zijn op weg……

Een zonnebloem-boom van solarselect bestaat ook al als uitklapbare roset, goed om als basis te gebruiken om dit concept te verbeteren.

De laatste update van Karel Spee – Waanzinnig inspirerend toch!! Een leuke koppeling met zijn onderzoek en de verklaring over de positie van boomblaadjes aan een tak leren we uit de Wiskundige Fibonacci reeksen. In deze link naar een artikel van Aidan, een 13 jarige scholier in de USA wordt dit goed uitgelegd. Een inspirerend artikel om te gebruiken in jullie solar-boom ontwikkeling 🙂 Hij laat zien dat wanneer je berekent waar de blaadjes aan de takken worden geplaatst, het rendement van de (model) boom 20 % hoger is dan normaal geplaatste zonnecellen in vlakke plaat-opstellingen. Daarom willen wij ook die boom-blad-structuur! In de link vind je ook foto’s van de ontwikkeling van de fibonacci-boom van Aidan. Natuurlijk is dit ook een link naar de inspiratie uit de natuur om de zon goed te kunnen vangen….dat is de wereld van de Biomimicry, ook op deze site

Er is ook een bb link naar onze proftaak folder duurzame energie

De 1e workshop van Karel Spee is te vinden in deze Zonneboom workshop 1 CT 16-5-2014

Nu is er ook een heel goede website voor organische zonnecellen met echt de allerlaatste ontwikkelingen en zeker inspiratie; supercool!!  Plasticfotovoltaics.org

En wil je een on-line MOOC volgen… voor CAA of duuzame energie proftaak…kijk dan hier!!

7 thoughts on “Zonnecel boom”

  1. Ik heb vanmorgen bij het Holst centre overlegd voor OPV celletjes. Holst heeft vorig jaar samen met Howest (Hogeschool westvlaanderen in Kortrijk) een zonneboom gemaakt, ik heb je de foto daarvan laten zien. Het nadeel van die boom is dat het te groot is, dus hebben ze het plan opgepakt om een kleinere versie te maken, die je mee kunt nemen naar beursen en congressen. Ik kreeg dus enthousiasme als we hier iets gezamenlijks kunnen doen, Avans maakt b.v. twee boompjes, Holst levert tenminste een deel van de cellen. Ik kreeg ook nog een tip waar ik cellen vandaan zou kunnen krijgen. In October is er een OPV conferentie in Spanje waar waarschijnlijk een studentencompetitie ook gaat worden gehoiden voor studenten die met toepassingsmogelijkheden komen. We zouden het resultaat daar wellicht kunnen insturen, maken we nog kans op een prijs.

  2. Over ruim 1 week beginnen 8, 1e jaars studenten Chemische Technologie aan het bouwen van zonneboompjes (klein formaat). Zij zullen de boom biobased gaan bouwen, in navolging van onze zonneboot, die hopelijk in Juni de 1e prijs gaat halen in de zonneboot wedstrijd in Friesland.

    De gedachte is om 2-3 boompjes te bouwen, 1 voor jouw, 1 voor Avans Breda en 1 voor Avans Den Bosch. Ik ga er vooralsnog van uit dat iedere boom andere type cellen zal gaan hebben. Uiteraard zou jouw boom moeten worden voorzien van OPV cellen. Nu komt dan natuurlijk de vraag, heb je cellen, c.q. kunnen die gemaakt worden, en op welke termijn en welke hoeveelheid. Ik heb Merwe van Heliatek tijdens de partnerdag ook al gevraagd of we celletjes zouden kunnen krijgen.
    Verder zou ik met de studenten een excursie willen organiseren naar Solliance/Holst/TNO OPV en CIGS, voor zover dat nu natuurlijk mogelijk is i.v.m. de aanstaande verhuizing.

  3. Thank you, A van den Dool for submitting your request for a free solar cell. We will ship your order asap, but please allow 2-4 weeks of delivery time.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Kernactiviteiten, feest en inspiratie > Pluk de dag (^_^)

%d bloggers like this: