Onze nieuwe leerlijn Leiderschap voor leerlingen en studenten is gestart als ontwikkeling binnen het AOC. Doel is om deze leerlijn als experiment aan te bieden aan een academie die dit wil benutten. Wij denken dat aandacht voor leiderschapsvraagstukken in jonge mensen goed kan helpen om de basis te leggen die zo hard nodig is in onderwijs. Dit is geen makkelijke opdracht en zal ook van ons de energie vragen om met de juiste mensen succes te bereiken. We houden je op de hoogte van de voortgang op deze plek. Het gaat uitdrukkelijk om leiderschap voor mannen en vrouwen die hier studeren en hier meer van willen weten. Weet dan ook dat je meer over jezelf wil leren en weten. De vorming van een leerlijn in leiderschap in ATGM vind ook plaats vanuit SLB en de vervolg inspiratie met studenten die hier interesse in hebben.
Een klein voorbeeldje via Lonneke Boons voor jongedames is de volgende video uit de USA.
Voor zowel mannen en vrouwen die vooral zichzelf herkennen in een grotere fysieke uitdaging, inspanning, uitputting en absoluut zinderend teamwerk is de Outward Bound Leiderschaps Leeromgeving een fijne keuze. Je wil dan wel een keuze maken voor een buitenlandse reis… Weet wel dat je als totaal herboren persoon terugkomt in Nederland na deze ervaring.
Als je als student of jonge medewerker concrete invulling en het ontdekken en ontginnen van Leiderschap uitdagend vindt; Neem dan een kijkje bij het hoofdstuk Leiderschap voor studiepunten bij CAA Leiderschap op de site van Aart.
Het wil duidelijk zijn dat een leerlijn leiderschap voor een mens voor elke leeftijdsfase (en generatie) een eigen benadering wil hebben. Leiderschap bij kinderen werkt verschillend van die voor pubers, studenten, jong volwassenen en zo verder naar medewerkers. Ook voor medewerkers geldt dat de startersfase verschillend is van die voor medewerkers in de afrondingsfase van hun werk. Dit kan eerder worden geconcludeerd dan de pensioendatum. Dit alles maakt een leerlijn een bijzonder breed onderwerp. Er is gewoon heel veel werk te doen om hier ervaring in te krijgen. Onze aanpak is die van een focus voor een doelgroep of categorie. Zo wil je met studenten jaar 1 een ander programma draaien dan die van jaar 4. Wij gaan dit niet allemaal zelf doen. Wij willen hier meters maken door samen te werken met partners die bereid zijn om in een wederzijdse creatie lijnen te ontwikkelen.
http://www.forbes.com/sites/meghanbiro/2013/01/27/think-like-zuck-how-leadership-diversity-sparks-innovation/
Via Lonneke Boons; Think Like Zuck: How Leadership Diversity Sparks Innovation