CAA CT-Zonneboiler


Bij avans staat er op het dak 4e verdieping LD61 een zonneboiler, ooit bedoeld als onderdeel van een demonstratieproject duurzame energie. Hoe zou het zijn om in overleg met de eigenaar ESSET die naar beneden te halen (iom conciërges) en dan te testen op temperatuur en energierendement. Natuurlijk wil er dan wel wat gesleuteld worden aan pompen, leidingen en meetinstrumenten. Dit kan in overleg met docenten CT.  Een variant op dit thema is om te bepalen welke maximum temperatuur haalbaar is door zonlicht met spiegels op 1 punt te concentreren. Is het mogelijk dan 200 graden C te halen op een veilige manier… en kunnen we daar dan thee van zetten of nog leuker een Xpressootje?

Overigens lijkt het me ook best cool om een opstelling te bouwen om van vies of zout water, schoon gedestilleerd drinkwater te maken via natuurlijke verdamping en condensatie. Dit systeem werkt overigens alleen met zonlicht en de warmte die daaruit wordt opgevangen.

Een andere richting van denken is om een zonneboom te ontwikkelen die weliswaar de natuurlijke vorm van een boom heeft, alleen dan uitgerust is met zonnecelbladeren. We hebben een nieuwe specialist bij Avans (Karel Spee), die hier heel erg veel van weet en ook interesse heeft om deze uitdaging te realiseren. Je wil dan wil samenwerken met mensen van bijvoorbeeld de TUE. Het werk en de uitvoering doe je natuurlijk zelf, het is jouw eigen demonstratie. Het rendement van zo’n zonneboom naar elektriciteit is waarschijnlijk 20 maal groter dan naar Biomassa (hout) in een echte boom. Echte bomen hebben natuurlijk dat andere Xtra voordeel wat een zonneboom niet heeft. Wat is dat?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Kernactiviteiten, feest en inspiratie > Pluk de dag (^_^)

%d bloggers like this: