Solids processing


Een van de meest interessante richtingen in de chemische technologie is die van de solids processing.

Het verplaatsen, doseren en mengen van poeders, granulaten en bulk-vaste stoffen zoals suiker, zout, vezels, kleurstoffen en poedervormige grondstoffen is een heel speciale hoek in de technologie. Hier is uiteenlopende kennis nodig van apparaten, stromingsleer (maar dan van vaste stoffen) en van de fysische eigenschappen van de vaste stof in granulaat of poedervorm. Meestal begint het met het begrijpen van de vorm en de karakterisering van de deeltjes zelf. Vervolgens probeer je met die kennis te begrijpen en voorspellen hoe het stroomings gedrag in een installatie zal zijn. Procestechnologen die dit snappen zijn goud waard. Waarom….meestal heb je verstoppingen en geblokkeerde flow van vaste stoffen in fabrieken. Het gaat nooit vanzelfsprekend zoals je denkt, er zijn altijd verrassingen en onverwachte problemen en wie gaan die oplossen (a 150 euro per uur)… precies.. technologen.

Nog spannender wordt het bij het hanteren en controleren van micro- en nanoparticles. Dan gaat lading en oppervlak een belangrijke rol spelen en kom je de gekste moeilijkheden tegen. Wannner je als technoloog kennis hebt van de mogelijke oplossingen ben je verzekerd van een heel mooie baan.

Wil je kennis op dit gebied opdoen. Kijk dan hier en kies iets uit wat je leuk lijkt als onderwerp om je iets in te verdiepen. Voor elk onderwerp kun je CAA punten scoren. De kennis in vaste stof processing en zeker die in micro en nano-technologie is een schitterende aanvulling in je HBO diploma en geeft credits in je CV. In ons huidige curriculum komt dit vakgebied nauwelijks terug. Dat is niet gek, dan wil de opleiding nog een jaar extra duren.

De tip is wel op pad te gaan naar beurzen en seminars en mensen te ontmoeten die hier veel van weten. Ook op de Achema , de grootste procestechnologiebeurs in Europa zal je veel oplossingen en toepassingen voor vaste stoftransport tegenkomen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Kernactiviteiten, feest en inspiratie > Pluk de dag (^_^)

%d bloggers like this: